Historia

Salmela Komitean tarina

 
Salmela Komitea vaikutti vuosina 1983 – 88 Tampereen alueen rock-maailmassa esittäen omaa suomenkielellä laulettua amerikkalaisvaikutteista hard-rockia.
Yhtye teki keikkoja ympäri Etelä-Suomea sekä  julkaisi yhden singlen ja yhden LP:n, jotka molemmat julkaistiin Polarvox levy-merkillä.

Seuraavassa valotetaan yhtyeen menneisyyttä, kerrotaan sen tarina hurjalta 80-luvulta niin kuin se muistetaan aina nykyhetkeen asti.
 
Vuodet 1983 - 85

Kokoonpano:
Jukka  Salmela laulu
Tommi Kekoni kitara
Esa Niva kitara
Antti S. Vihinen kosketinsoittimet
Jyrki Keskinen basso
Tero Mäkinen rummut

Vuonna –83 hajonneen ja Tampereella vaikuttaneen Sidi&Hermottomat -yhtyeen raunioille syntyi samana vuonna uusi yhtye.  Em. yhtye jossa Tommi, Antti S., Jyrki ja Tero olivat olivat vaikuttaneet, oli Sidin eroamisen vuoksi jäänyt ilman laulajaa. Samoihin aikoihin myös Tabula Rasassa aiemmin laulanut Jukka Salmela oli vailla bändiä jossa toteuttaa musiikillisia tavoitteitaan. Kohtalo (tai mikälie kapakka-ilta) ohjasi musikantit yhteen ja uusi yhtye oli syntynyt. Yhtyeen nimi ei vielä aivan heti valjennut, mutta selvää oli että nyt ruvetaan tekemään porukalla omaa rankkaa ja mahtipontista rockia. Jukka keksikin termin ”BIG Music”, siis isoa musiikkia ruvettiin yhdessä luomaan. Tavoitteen saavuttamiseksi todettiin että yhtyeeseen tarvitaan vielä toinen kitaristi. Graffit, Tries, ja Oz –yhtyeissä aiemmin kitaroinut ja Hermottomien äänimiehenä toiminut Esa Niva oli valmis astumaan kuvioihin mukaan ja näin yhtyeen ensimmäinen kokoonpano oli saanut muotonsa.


Yhtye ryhtyi kesällä –83 työstämään omaa, uutta isoa musiikkiaan. Yhtyeessä Jukka, Tommi, Esa ja Antti sävelsivät ja Antti teki tekstit biiseihin. Sävellyksissä sekoittuivat Tommin ja Esan mukanaan tuomat kitara-rock vaikutteet, Jukan vahva mutta melodinen rocklaulu, kuin myös Antin myötä tulleet klassisen musiikin vaikutteet. Antin tekstimaailma paikoin synkkinekin ilmaisuineen muotoili loppuun bändin mahtipontisen ja voimakkaan  mutta samalla myös omaperäisen tyylin.

Syksyllä –83 ruvettiin käymään Polarvoxin Ande Päiväläisen kanssa neuvotteluja levyn tekemisen mahdollisuudesta. Jossain Antin, Jukan ja Anden palaverissa todettiin että näin loistava bändi tarvitsee vielä NIMEN…!  Oliko se joku levy-yhtiö ihminen vai kuka joka sitten jossain palaverissa päästi suustansa sanan KOMITEA…?! Siinä silmänräpäyksessä todettiin yhteisesti että SALMELA KOMITEA oli syntynyt…!!!

Samoihin aikoihin sovittiin Polarvoxin kanssa yhden singlen ja ainakin yhden LP:n tekemisestä. Tuottajaksi levytysprojekteihin tuli valtakunnallisestikin tunnettu muusikko T.T.Oksala joka soittamisen lisäksi halusi tuolloin siirtyä myös musiikin tuottajatehtäviin.

 Alkuvuodesta –84 yhden päivän aikana Finnvoxin studioilla äänitetty ja miksattu single ”Löydän silmistäsi taivaan / Täytyy mennä taas”  julkaistiin samana kevättalvena ja samoin tein ruvettiin suunnittelemaan LP-levyn äänityssessioita. Bändi teki ja harjoitteli omia biisejään ahkerasti alkuvuonna –84 samalla myös keikkaillen Etelä-Suomen alueella.

Elokuussa alkoivat LP-levyn äänityssessiot JJ-Studiolla Tampereella. Kaiken kaikkiaan yhdeksän kappaletta äänitettiin elokuun aikana T.T:n toimiessa tuottajana ja äänittäjänä sekä yhtenä musiikin sovittajana. Levyn äänityksissä vierailivat myös Päivi Portaankorva sekä Juuso Nordlund, ensimmäinen laulaen ja jälkimmäinen nauhatonta bassoa soittaen parilla kappaleella. Äänitteet miksattiin loppuvuodesta –84 edelleen T.T:n johdolla Finnvoxin studiolla Helsingissä. Yksi kappale (”Ota kiinni mistä saat”) jäi pois lopullisesta levyversiosta. Kahdeksan Salmela Komitean tekemää omaa kappaletta löysi siis tiensä LP-levylle joka nimettiin ytimekkäästi parhaimpia rock-perinteitä kunnioittaen nimellä:
 
”Salmela Komitea 1”V.A Lempiäisen tekemällä oraalieroottissävyisellä kannella varustettuna levy ilmestyi vappuna –85. Levy todettiin heti musiikillisesti Suomen oloissa poikkeuksellisen korkeatasoiseksi. Levyltä lohkaistu single ”Silmät kii” sai varsin mukavasti soittoaikaa radiokanavilla ja bändi sai palstatilaa lehdissä sekä esiintyi TV2:n ”Hittimittari”-ohjelmassa. Hävisi tosin Katrina and the Waves - Walking on Sunshine –slaagerille. Suurempi menestys tasokkaasta lp-levystä huolimatta jäi kuitenkin saavuttamatta. Bändi jatkoi keikkailua ja ahkeroi uusien biisien kimpussa kunnes loppukesästä –85 Antti ilmoitti eroavansa yhtyeestä.  Antti oli tehnyt raskaan päätöksen keskittyä jatkossa yliopisto-opintoihinsa ulkomailla eikä näin ollen voinut enää jatkaa bändissä.
Antin tilalle kosketinsoittajaksi Salmela Komitea miehistöön tuli Jukan tuttu Kangasalta, Timo Kahilainen. Timo oli etevä kosketinsoittaja ja kykeni myös tekemään biisejä joten keyboard-miehen vaihto sujui varsin kivuttomasti. Sanoituspuolella Antin jättämä aukko olikin vaikeammin paikattavissa, bändin muut jäsenet joutuivat nyt paneutumaan biisien sanoittamiseen tosissaan.  Antin lähdöstä huolimatta yhtye teki mittavan määrän demo-nauhoituksia loppuvuoden –85 aikana. Vuoden –86 alkaessa sitten Tommi ilmoitti eroavansa bändistä. Syyksi ilmoitettiin musiikilliset erimielisyydet, ehkä sellaisia joitain olikin. Salmela Komitea joutui nyt jatkamaan eteenpäin ilman kahta perustajajäsentään.

Vuodet 1986 - 88

Kokoonpano:
Jukka Salmela laulu ja kitara
Esa Niva kitara
Timo Kahilainen kosketinsoittimet ja taustalaulu
Jyrki Keskinen basso
Tero Mäkinen rummut
    
Yhtye jatkoi nyt yhden kitaristin voimin,Jukan soittaessa toista kitaraa laulamisensa ohella. Timon rooli biisintekijänä yhtyessä kasvoi ja Teron sekä Esan kynästä alkoi syntyä myös päteviä laulutekstejä. Bändi jatkoikin edelleen keikkailua ja uuden materiaalin tekoa demonauhoiksi. Koska manageria ja levytyssopimusta ei onnistuttu saamaan, jäi suuri suksee kuitenkin vielä puuttumaan eikä uutta levyä päästy tekemään. Vaikka bändin musiikki säilyi edelleenkin korkeatasoisena, ja menestys Pirkanmaalla oli laaja, valta-kunnallisen suosion puuttuminen ja useat miehistönvaihdokset nakersivat yhtyeen toimintatarmoa. Myös Jyrki oli perhesyihin vedoten päättänyt jättää yhtyeen v.- 87. Vuoden –88 loppuun mennessä Salmela Komitean toiminta oli käytännössä loppunut. Bändi jäi tästä edes elämään jäsentensä ja faniensa muistoihin vain äänitteiden avulla.
 
Vuodet 1988 – 2004

Salmela Komitea ei ole täysin unohtunut missään vaiheessa vaikka bändin jäsenet erkanivatkin toisistaan. Lukuisat fanit varsinkin Tampereen alueella tiedustelivat säännöllisesti koska yhtye palaa esiintymislavalle ja saako levyä jostain. Salmela Komitean levyistä tuli nimittäin pieniä keräilyharvinaisuuksia. Yhtyeen jäsenet vetäytyivät nyt pääsääntöisesti siviiliammattiensa ja opintojensa pariin sekä viettämään aikaa perheidensä kanssa. Musiikin parissa bändin jäsenet toimivat toiset enemmän ja toiset vähemmän. Jukka opiskeli musiikinopettajaksi ja Tommi musisoi Tampereella päivätöidensä ohella useissakin yhtyeissä mm. Vox, Gasoline Girls & Petrol Boys, Kepardit, Ahlman Road Divers, Runaway Roses & Homegrown Hobos sekä Oldie Goldie. Esasta tuli arkkitehti ja lastensa hoitamisen lisäksi hän ehti kunnostaa yhden pientilan Kangasalla, harrastaa laskuvarjohyppyä sekä kitaroida paikallisissa ”Oho&Eiku” ja ”Sikspäk” yhtyeissä. Tero ja Jyrki soittelivat satunnaisesti eri yhtyeissä sekä toimivat kaupallisilla aloilla. Huomion arvoista jäsenten touhuilusta tältä ajanjaksolta on myös Antin toimiminen Lahden Sibeliustalon toimitusjohtajana sekä Timo Kahilaisen menestys televisioviihteen parissa Kummeliryhmän jäsenenä.
 
2005

Paljon on vettä virrannut Tammerkoskessa ja valtavat määrät mustaa makkaraa on kulutettu Tampereen toreilla sen jälkeen kun Salmela Komitea on edellisen kerran yhdessä musisoinut.

V.2004 alkaen ovat bändin pojat nostalgisuuden puuskassa pitäneet yhteyttä toisiinsa ja käyneet lähes-tulkoon alkuperäisessä kokoonpanossa yhdessä soittelemassa.
Saattaapahan olla että jonain päivänä joskus lähitulevaisuudessa Salmela Komitea nähdään jälleen keikalla yhdessä esittämässä  kuolemattomia biisejään…

2006 -
Keikkailu jatkuu...

Nykyinen kokoonpano:

Jukka  Salmela laulu
Tommi Kekoni kitara ja taustalaulu
Esa Niva kitara
Heikki Laakso kosketinsoittimet ja taustalaulu
Jyrki Keskinen basso ja taustalaulu
Tero Mäkinen rummut
Laura Kuntsi taustalaulu
Anna-Maija Lintuniemi taustalaulu
Anna Salmela taustalaulu

 
SALMELA KOMITEA  Diskografia

1984
Polarvox Oy singlejulkaisu Amulet Hope 8

A-puoli
”Löydän silmistäsi taivaan” (säv.san. A.Vihinen)

 
B-puoli
”Täytyy mennä taas” (säv. T.Kekoni-J.Salmela- E.Niva, san. A.Vihinen)

Kaikki sovitukset Salmela Komitea
Äänitys: Finnvox-studiot, TT Oksala
Helsinki tammikuu 1984

1985
Polarvox Oy/Polarmusic Oy:  LP-julkaisu WISH 7, (C-kas. WISHC7)

SALMELA KOMITEA 1

A-puoli
1.      ”Silmät kii ”        (säv. T.Kekoni – J.Salmela, san.A.Vihinen)
2.      ”Öiseen kaupunkiin”  (säv J.Salmela, san. P.Heikkilä)                                                      
3.      ”Löydän silmistäsi taivaan” (säv; san. A.Vihinen)
4.      ”Päästä mut sisään” (säv. T.Kekoni – J.Salmela, san.A.Vihinen)

B-puoli
1.      ”Mustat saappaat valtaa maan” (säv; san. A.Vihinen)
2.      ”Diiva” (säv.E.Niva-T.Kekoni-J.Salmela, san. A.Vihinen)
3.      ”Et silti kuule” (säv. T.Kekoni – J.Salmela, san.A.Vihinen)
4.      ”Jäinen väylä” (säv E.Niva, san. A.Vihinen)

Kaikki sovitukset Salmela Komitea & T.T.Oksala

Jukka  Salmela              laulu
Tommi Kekoni                kitara
Esa Niva                        kitara
Antti S. Vihinen              kosketinsoittimet
Jyrki Keskinen                basso
Tero Mäkinen                 rummut

Päivi Portaankorva          taustalaulu(A1, B1)
Juuso Nordlund              nauhaton basso(B1)
T.T.Oksala                     tuottaja
V.A Lempiäinen              kansi
Äänitys                          JJ-Studio, elokuu-84
Miksaus                         Finnvox-studio, joulukuu –84

Polarvox Oy:n Amulet  Hope 17 single-julkaisu sisälsi LP-levyltä ”Salmela Komitea 1”

kappaleet ”Silmät kii” / ”Öiseen kaupunkiin”